Jonathan David

Po delší odmlce jsem se rozhodl vrátit k psaní a otázkou bylo o kom napíšu. Výběr nadějných hráčů je veliký a tak jsem se rozhodl, že se po druhé ve svých článcích podívám do Kanady do nepříliš fotbalové země. Můj zrak se upnul na Jonathana Davida, který střílí branky krom za národní tým Kanady, tak i za Gent v Belgii, ale je dosti pravděpodobné, že jeho letošní sezóna v Belgii byla poslední.

Jonathan David úvodko
Zdroj THE BOOT ROOM

PRVNÍ FOTBALOVÉ KROKY

Celým jménem Jonathan Christian David se narodil ve státě New York v městské oblasti Brooklyn a je držitelem krom kanadského, tak i amerického pasu, ale krátce po narození přišlo stěhování a to do Haiti, které je rodištěm jeho rodičů. Po pár letech následovalo poslední stěhování a již do země javorového listu a s rodinou se usídlili v Ottawě, kde začali jeho první fotbalové kroky. V deseti letech začal hrát za místní Gloucester Dragons SA, kde strávil pouze jeden rok a stěhoval se do Ottawa Gloucester Hornets, kde hrál do roku 2015 a přišlo poslední stěhování do Ottawa Internationals, kde byl již více na očích skautům z profesionálních klubů.

Na začátku roku 2018 již začal evidentní zájem z mnoha klubů a to zejména z MLS, ale překvapivě závod o jeho podpis získal současný zaměstnavatel Gent.

REPREZENTAČNÍ KARIÉRA

V rámci toho, že si David mohl vybrat tři země, které mohl reprezentovat (USA, Haiti a Kanada), tak se očekávali možné dostihy o jeho získání, ale již od úvodních nominací bylo jasné, že bude reprezentovat Kanadu i s tím, že nakonec odmítl USA reprezentovat.

David začal reprezentovat Kanadu od kategorie U15 a svoji první nominaci do seniorského mužstva si připsal v roce 2018 na CONCACAF kvalifikaci proti Panenským ostrovům a v tom samém zápase skóroval svoji první branku za seniorským tým při vítězství 8:0.

Za Kanadu na nejvyšší úrovni si připsal ve dvanácti zápasech jedenáct branek a krom toho se stal nejlepším střelcem Gold Cupu se šesti góly.

GENT

Jak jsem již zmiňoval výše, tak do Gentu se Jonathan David vydal v lednu 2018, ale soutěžní debut si připsal až 4. srpna 2018, kde se mu podařilo vstřelit vyrovnávací branku proti Zulte Waregem v závěru zápasu. Za pět dní ho čekal i debut v evropských soutěží proti Jagiellonia Białystok a podařilo se mu znovu vstřelit branku a zajistit výhru 1:0.

Jonathan David je verzatilní typ fotbalisty. Mladý kanadský fotbalista je schopný hrát na pozici hrotového útočníka, krajního záložníka a v Gentu hraje hlavně na pozici podhrotového útočníka.

I když David nepůsobí v Gentu na pozici hrotového útočníka, tak je efektivní a za dvě sezóny si připsal v osmdesáti třech zápasech třicet sedm branek a patnáct asistencí.

3
Porovnání dvou sezón Jonathana Davida v belgické lize. Zajímavé je, že již ve druhé sezóně dosahuje více gólů než dle výpočtů Xg. Více o Xg na stránkách Martina Roseckeho.: https://pandorinataska.wordpress.com/2017/01/12/fotbalova-analytika-cast-treti-expected-goals/

Gent se v letošní sezóně prezentoval nejčastěji formací 4-3-1-2 a nebo možné alternace   3-5-2 a 4-2-3-1. David se v těchto formací pohyboval na pozici podhrotového útočníka s volným pohybem po hřišti.

f1
V tomto rozestavení 4-3-1-2 se mužstvo Gentu prezentovalo ve většině zápasech.
f2
V předkole EL zkusilo mužstvo Gentu rozestavení 4-2-3-1 s tím, že David hrál na kraji hřiště, ale v této pozici na kraji hřiště se pak téměř v celé sezóně neobjevil.

David se hlavně na hřišti pohybuje mezi útočníky (Depoitre, Kvilitaia a Jaremčuk, který se, ale zranil během zimní pauzy) a střední zálohou. Jeho pozici můžeme nazvat i stínovým útočníkem, protože krom daného téměř volného pohybu mezi útokem a zálohou se snaží v přechodové fázi hledat volné prostory mezi obranou a zálohou soupeře. Důvod proč si hledá volné místo a dostatečný prostor je jednoduchý a to zisk přihrávky od spoluhráče a snahy jít nahoru co nejblíž k soupeřově šestnáctce. David má velmi kvalitní výběr místa a umí si daný prostor najít.

1.jpg

2.jpg

David má kvalitní výběr ve vápně soupeře a umí si vyhodnotit situace při náběhu do vápna. Z pozice podhrotového hráče umí zvolit jestli provede okamžitý náběh do vápna soupeře nebo jestli zvolí pozdější náběh na hranici velkého vápna a tam si počkat na případnou přihrávku nebo odražený míč. Krom tohohle čichu na danou situaci ve vápně je i schopný efektivně zakončit, protože umí pracovat s míčem na malém prostoru a míč podržet na noze. Nejčastěji střílí právě z okolí penaltového puntíku a nebo zkouší i často střelbu za hranicí velkého vápna, ale tam není příliš efektivní.

4

Mezi jeho silné stránky patří i driblink a nečitelnost ve výpadech do vápna a velmi solidní kontrola míče. Pro obránce soupeře je složité kvůli jeho akceleraci při driblinku odhadnout směr jeho kličky. Umí si pokrýt i míč ve vápně a je schopný se tam dostávat často. V Belgii patří s doteky ve vápně soupeře mezi absolutní špičku v letošní sezóně (za sezónu 19/20 měl 136 doteků a druhý za ním 128).

Určitě by jsme v jeho případě mohli naťuknout i případný termín „Raumdeuter‘‘. Tento termín se objevil poprvé zhruba před sedmi lety v případě Thomase Müllera, který si to vysloužil díky své herní inteligenci. Jednoduše řečeno tento pojem znamená, že daný hráč se umí vcítit do dané herní situace a ví, kde se má na hřišti pohybovat aniž by musel mít předem dané úkoly na hřišti a dělat problémy obraně soupeře svoji nečitelností. Krom Thomase Müllera se tento pojem spojuje i s Delem Allim nebo nově s Masonem Mountem z Chelsea. Jonathan David má určitě předpoklady k tomu, aby mu mohla tato pozice vyhovovat. Umí se pohybovat po celé šířce v útočné třetině a hledat si prostor ve středu hřiště, tak i v krajích hřiště, ale hlavně umí přesně vystihnout náběhy do vápna a nebo získat odražený míč, ale na tyto prognózy jestli se může stát raumdeuterem je brzy a uvidí se časem a hlavně co od něj bude trenér žádat.

hm 19-20
Heat map ze sezóny 2019/2020 Jonathana Davida.

Jak jsem již zmínil, tak David si umí krom volného prostoru ve středu hrací plochy hledat prostor pro přihrávku a přechod do útoku i na krajích hřiště. V případě, že není na něj tlak od protihráčů, tak většinou volí rychlý postup k bráně soupeře. Pokud je vystaven tlaku, tak umí zahrát z první do okamžité rychlé kombinace se spoluhráčem a udělat si prostor a nebo volí velmi dobré uvolnění do prostoru. Jeho první dotek je velmi solidní a je znát jeho velmi dobré prostorové vnímání.

1a

1b

1c

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Další aspekt hry, který je u Davida solidní je kombinační hra se spoluhráči. David má solidní kopací techniku a umí přihrát jak z první pod tlakem, tak i si zpracovat míč do daného prostoru kam potřebuje a následně rozehrát. Díky této vlastnosti umí i zrychlit hru a to ať už danou přihrávkou a nebo rychlým driblinkem. Každopádně i on sám se v mezihře dopouští chyb a to občas zbytečného přidržení míče na své noze a nebo až moc velkému zrychlení, ale tato zbrklost se dá v dalších letech minimalizovat.

Když se furt tady bavíme o jeho slušném pohybu a rychlosti, tak nesmíme zapomenout na jeho práci při protiútocích. V této útočné fázi je velice platný pro Gent. Má solidní rychlou práci s míčem v driblinku. David má dostatečné schopnosti jít svým pohybem rychle dopředu bez míče a hlavně umí si najít místo buď sám v daném prostoru a nebo umí udělat prostor pro spoluhráče.

V následných obrázcích chci demonstrovat rychlost a výběr místa Davida v protiútocích.

85a.jpg

85b.jpg

85c.jpg

V tomto odstavci se krátce podíváme i na jeho defenzivní činnost. Jonathan David v útočné fázi pokrývá celkem velký prostor a v defenzivní práci to není jiné. Můžeme ho často vidět bránit jak na kraji hřiště, tak i ve středu. Pokud je to záměr a má volnou ruku v napadání to nedokážu přesně říct, ale na můj vkus je to místy neefektivní a zbytečný. Pokud se, ale David drží ve středu pole v bloku s celým týmem a následně dojde k nějakému systematickému napadání, tak díky svým schopnostem vnímat prostor je velmi solidní při vykrývání daného prostoru. Zaujaly mě i jeho časté výpady na brankáře soupeře, aby ho donutil k odkopu do zámezí nebo do prostor, kde hráči Gentu získají míč. V případě ztráty míče, tak okamžitě jde do represinku a snaží se získat míč pod svou kontrolu. V obranných duelech je slabší a souboje spíš pohrává.

1K.jpg

2K.jpg

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ

Jonathan David má velkou perspektivu a budoucnost před sebou. Je to hráč, který může operovat na více ofenzivních pozicích. David má ale stále určité problémy v defenzivní části a trpí zbrklostí v útočné fázi, která je ale v jeho mladém věku normální a měl by se pouze zlepšovat. Teď bude záležet do jakého týmu půjde z Gentu a jaký krok zvolí. Zájem o něj má dle médií Arsenal, Barcelona, Manchester United a nebo Lyon, který za něj údajně v lednu nabízel 20 milionu eur. Davidovi určitě pomáhá i jeho fotbalové sebevědomí, které z něj přímo srší. V jeho věku chci zejména ocenit jeho střelecký apetit, který je momentálně zatím velmi dobrý. Kanadě po Alphonso Daviesovi roste další velmi nadějný fotbalista, který brzy jistě nakoukne do většího fotbalového týmu.

Na závěr ještě parádní gól proti Saint Étienne.

93375854_1371649683043126_4058546491864645632_n.gif

 

ZDROJE

WYSCOUT [online]. Chiavari, Italy: Wyscout spa, 2016 [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://wyscout.com/

Jonathan David (soccer). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_David_(soccer)

Transfermarkt. Transfermarkt [online]. Hamburg: Transfermarkt GmbH & Co., 2000 [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://www.transfermarkt.com/

AARONS, Ed. Jonathan David: the in-demand striker with his sights on the very top. The Guardian [online]. 2 April 2020, 2020, 3 [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://www.theguardian.com/football/2020/apr/02/jonathan-david-gent-canada-in-demand-striker-premier-league

Napsat komentář