Krzysztof Piątek

Když bych se širší veřejnosti zeptal, kdo je největší útočná hvězda národního týmu Polska, tak téměř každý řekne Robert Lewandowski a pár fotbalových nadšenců možná i Arkadiusz Milik, ale to může být brzy minulost. V Itálii a ve městě Janov se o slovo hlásí fotbalová kometa, která pobláznila fotbalovou Evropu. Není to nikdo jiný než Krzysztof Piątek, který již po pár zápasech zvedá svou cenu a nejpozději v létě očekáváme rvačku nejlepších klubů o jeho podpis.

Buon Calcio a Tutti
Zdroj: Buon Calcio a Tutti

Klubová kariéra:

Krzysztof Piątek se narodil 1. července 1995 v polském městě Dzierzoniów, kde započal i svoje první fotbalové krůčky k jeho profesionální kariéře. V jeho sedmnácti letech zažil debut právě za Lechia Dzierzoniów, kde odehrál šest zápasů v třetí lize. Po prvním roce stráveném mezi dospělými o něj projevil zájem Zaglebie Lubin, kam také nakonec přestoupil v roce 2013 a rovnou do nejvyšší soutěže v Polsku (Ekstraklasa). V mužstvu Lubinu strávil plné tři sezóny. S Lubinem zažil sestup i postup znovu do nejvyšší soutěže a v 85 zápasech vstřelil 18 branek a následoval přestup do KS Cracovia za 500 tisíc eur.

V Cracovii předváděl velmi dobré výkony a hlavně se mu i střelecky dařilo. V první sezóně za 27 zápasů vstřelil 11 branek a přidal k tomu dvě asistence. V druhé a zároveň poslední sezóně, ale přidal ještě více branek a bylo brzy jasné, že Ekstraklasa bude pro něj již malá. V 36 zápasech vstřelil 21 branek a na 4 branky přihrál. Po této sezóně byl o něj značný zájem v Evropě a dostihy o jeho služby vyhrál italský Janov CFC, který hraje v Serii A.

Po přestupu do Janova, který za něj vysázel 4 miliony eur se okamžitě stal oporou mužstva a ve svých 13 soutěžních zápasech (včetně italského poháru) vysázel rovných 13 branek (k 14.11.2018)! V pohárovém zápase proti Lecce vstřelil rovnou 4 góly. Po ani ne půl roce v novém působišti se znovu začínají kolem něj rojit spekulace ohledně přestupu do jednoho z top klubů Evropy. Zájem o něj údajně mají Chelsea, Neapol nebo FC Barcelona.

gol24
Zdroj: gol24

Reprezentační kariéra:

První pozvánku do reprezentace Polska Piątek obdržel do týmu U-20, kde odehrál zápas proti Slovensku. V letech 2015 až 2017 byl nominován do více než deseti zápasů za U-21, kde vstřelil dvě branky a zúčastnil se Eura v roce 2017.

V roce 2018 se objevil v širší nominaci na MS do Ruska, ale nakonec se do užšího výběru nedostal a na svůj první start si musel počkat až na přátelský zápas proti Irsku. První branky se dočkal proti reprezentaci Portugalska.

Report:

Krzysztof Piątek na hřišti hraje na pozici středního útočníka většinou v rozestavení 3-4-1-2, kde působí na hrotu s Christianem Kouamem a za ním na pozici ofenzivního kreativního záložníka je buďto veterán Goran Panděv a nebo v posledních zápasech Daniel Bessa.

Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (1)
Při defenzivní činnosti se Janov formuje do formace 5-2-2-1. Při bránění se Piątek snaží pokrývat levou část hřiště zhruba od poloviny. Při zisku míče se mužstvo Janova a hlavně Krzysztof Piątek přepínají rychle z obranné pozice do útočné a chtějí podniknout protiútok.

Působí na hřišti, jako typický střední útočník. Umí vstřelit branku, jak hlavou, tak i pravou a levou nohou. Má rychlou reakci ve vápně soupeře. Umí si ve vápně nacházet místo za obráncem a správně načasovat náběh do střely. Díky svému dobrému výběru místa ve vápně si umí najít i možnost k zakončení pomocí hlavičky, když je centr ze strany od spoluhráčů. Jeho tělesná konstituce je výborná na standardní situace.

Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (2)
Na obrázku je vidět závěr celé akce. Krzysztof Piątek podniká pohyb stejný jako obránce soupeře a hledá si vhodnou pozici. Pohybuje se za obráncem a ve vhodnou chvíli udělá pohyb na balón a za pomocí obránce se vyšvihne do vzduchu a vstřelí branku.
Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (4)
a) Na prvním obrázku jde do náběhu s obránci soupeře a snaží se najít prostor, aby mohl obdržet přihrávku od spoluhráče.
Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (5)
b) Druhý obrázek znázorňuje chytrý zastavení Piąteka ve vápně soupeře a odpoutání od obránců soupeře, aby mohl obdržet přihrávku.
Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (6)
c) Přihrávku obdržel do správného prostoru, který vykrýval a pomocí prvního doteku a následné střely vstřelil branku.

Piątek disponuje i výborným pohybem do volných prostor za obranu soupeře. Umí vyhodnotit správně situaci a naběhnout si na přihrávku nebo centr od spoluhráčů do volných prostor, kam si právě nabíhá.

Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (3)
Krzysztof Piątek podniká diagonální náběh za obranu soupeře na přihrávku mezi linie soupeře.

Polský útočník působí velmi dobře i mimo pokutové území. Svým pohybem mezi linie se snaží dostávat i na úroveň záložníků a tam si hledat volný prostor ke kombinaci se spoluhráči nebo si převzít míč a rozehrát do volného prostoru pro spoluhráče. Díky svému pohybu hlouběji do pole zároveň uvolňuje prostor pro spoluhráče, kteří si hledají prostor ke kombinaci nebo na zajímavý náběh.

Krzysztof-Piatek-Genoa-Tactical-Analysis (7)
Obrázek znázorňuje pohyb Piąteka do prostoru mezi záložníky, kde se snaží dostat míč a následně ho vyvézt nebo jít do okamžité kombinace se spoluhráčem.

I když Krzysztof Piątek polevil teď ve střílení branek, tak stále patří mezi horké zboží na přestupovém trhu. Typologicky je podobný Robertu Lewandowském a Arkadiuszi Milikovi. Svůj odchod by neměl uspěchat, protože nejdříve musí prokázat stálou výkonnost, která vyžaduje víc než jen jednu skvělou sezónu, a zároveň musí pomoct Janovu v lepším tabulkovém umístění než je současné 14. místo v lize (po 12. kole).

Mužstvo, které by mu nejvíc slušelo dle mého názoru je Bayern Mnichov, kde se před ním prosadil podobný typy útočníků, jako Mario Gómez nebo již zmiňovaný Robert Lewandowski.

Citace:

Krzysztof Piątek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2018 [cit. 2018-09-26]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Pi%C4%85tek
SELINI, David. Krzysztof Piatek [online]. 2018, 11 September 2018 [cit. 2018-09-26]. Dostupné z: https://totalfootballanalysis.com/player-analysis/krzysztof-piatek-genoa-tactical-analysis
Zdroj videa: https://www.youtube.com/channel/UCAzAdXDtEBr40mpEQO6hoHw/featured (Football Talents Kingdom)

Napsat komentář