Ryan Sessegnon

Když jsem přemýšlel o kom napíšu první článek v rubrice Fotbalové profily, tak jsem chtěl popsat hráče, který není příliš známý v českém rybníčku a zároveň jsem hledal někoho kdo bude příští rok více na očích. V prvním profilu Vám představím Ryana Sessegnona, hráče který patří Fulhamu a příští rok ho uvidíte v anglické Premier League, kam právě s Fulhamem postoupil.

bavarianfootballworks.com
Zdroj: bavarianfootballworks.com

Životopis:

Ryan Sessegnon se narodil v Londýně, 18 května 2000. Má bratra dvojče Stevena, který hraje taktéž za Fulham, ale ještě se neprosadil do prvního týmu, tak jak jeho bratr a na svou šanci čeká. Zajímavostí je, že bratranec Ryana Sessegnona je pro širší veřejnost známější Sessegnon a to Stéphane, který v minulosti hrál Za Paris Saint-Germain, Sunderland a nebo West Bromwich Albion.

Klubová Kariéra:

Ryan Sessegnon byl zatím během své kariéry věrný pouze jednomu klubu a to již zmiňovanému Fulhamu. Do Fulhamu nastoupil v roce 2008 do týmu U9. První velké nakouknutí do velkého fotbalu a do A mužstva přišlo v srpnu 2016. Ve svých 16 letech a 81 dnech nastoupil do Ligového poháru (dnes Carabao Cup) proti mužstvu Leyton Orient. Týden po debutu v poháru přišel debut i v lize proti Leedsu United. V srpnu téhož roku zaznamenal i první branku a to bylo proti Cardiffu a stal se prvním hráčem narozeným v roce 2000, který vstřelil branku v Championship (druhá nejvyšší fotbalová soutěž v Anglii). Po dalších solidních zápasech a gólech, které zaznamenal a to včetně dvou branek Newcastlu se jméno Sessegnon začínalo víc a víc drát do podvědomí lidí v Anglii. Za svoje velmi dobré výkony byl na konci sezóny 2016 – 2017 jmenován do nejlepší jedenáctky Championship. Připomínám, že v té době bylo Sessegnonovi čerstvě 17 let!

Po této sezóně se kolem něj začali motat i věhlasnější mužstva. Zájem projevil Tottenham a nebo Bayern Mnichov, ale Sessegnon podepsal 28. června 2017 první profesionální smlouvu a spojil svou budoucnost minimálně do roku 2020 s Fulhamem.

V následující sezóně 2017 – 2018 projevil Ryan Sessegnon naprosto svůj talent a hlavně velký potenciál. Svými výkony si řekl o naprostou pozornost a CIES Football Observatory patří mezi top 10 mladých hráčů s největší perspektivou. Hráč v minulé sezóně vstřelil 15 branek v 46 zápasech z pozice levého obránce a nebo krajního záložníka, což je naprosto skvělý počin na tak mladého hráče. s Fulhamem se mu podařilo postoupit do Premier League a díky tomu se o něj velká mužstva začala zajímat ještě více. Minulou sezonu se před podpisem profesionální smlouvy mluvilo o přestupu za 2 miliony liber a o rok později se částka zvýšila až na 50 milionu liber, které Fulham požaduje!

Cartilage Free Captain
Zdroj: Cartilage Free Captain

Reprezentační Kariéra:

V roce 2016 Ryan Sessegnon reprezentoval výběr Anglie na Euru U17 a reprezentoval svou zemi i na Euru U19 o rok později, kde reprezentace Anglie uspěla a získala titul. Ryan Sessegnon zaznamenal 3 góly a byl v nejlepší jedenáctce turnaje. I když Sessegnon ještě nehrál v seniorském výběru, tak jeho jméno se skloňovalo i s případnou nominací na MS 2018 v Rusku, ale nakonec se trenér Gareth Southgate rozhodl pro jinou dvojici levých krajních obránců.

Report:

Mužstvo Fulhamu se prezentovalo v Championship rozestavením 4-3-3 a v některých zápasech 4-2-3-1. Hra Fulhamu byla založena na držení míče a s částečnou snahou útočit na levé straně hřiště, kde právě tento prostor pokrývá Ryan Sessegnon ať už jako krajní obránce a nebo jako krajní záložník. Sessegnon hraje na levé straně hřiště vysoko a díky tomu Fulham přizpůsobuje hru tím, že na levé straně hraje další levý obránce Denis Odoi.

1

Sessegnonova doména je výdrž, rychlost a fotbalová inteligence. Je pracovitý typ fotbalisty, který umí po ztrátě míče přepnout z útočné činnosti na obranou. Umí výborné napadat a tedy presovat obranu soupeře, aby ji donutil minimálně o přihrávku zpátky brankáři. Činnost napadání si může dovolit díky své rychlosti a taky záleží na jaké pozici se zrovna vyskytuje. Pokud Sessegnon napadá, tak na to reaguje celé mužstvo Fulhamu a do presinku se zapojuje taktéž.

Sessegnonova inteligence se projevuje při hře bez míče. Hráč je schopný si najít volnou pozici a to buďto na kraji hřiště a nebo mezi liniemi soupeře. Umí správně vyhodnocovat situace, kdy má dělat danou útočnou nebo obrannou činnost.

Při útočných snahách využívá hlavně kraj hřiště. Není typem hráče, který zasekne balón před šestnáctkou soupeře a navede ho do vápna.

Slabinou Sessegnona jsou centry do vápna, kde se jeho průměrná úspěšnost pohybuje kolem 0,5 úspěšných centrů za zápas, což je málo. Další možnou potencionální slabinou může být psychika daného hráče. Mnoho hráčů, kteří prokazovali velký potenciál a i schopnosti v mladém věku, tak vyhořeli v dalších sezónách, takže budeme doufat, že se z tohohle nadějného krajního obránce nestane další Ravel Morrison a nebo Freddy Adu.

Na závěr bych chtěl shrnout, že tento hráč má před sebou velkou budoucnost. Je to hráč, ročník 2000 a už jeho momentální schopnosti převyšuje hráče z klubů Premier League. Uvidíme co nám jeho umění a schopnosti přinesou v srpnu na začátku startu ligy.

Citace:

Ryan Sessegnon. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2018-07-19]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_Sessegnon

WhoScored [online]. London [cit. 2018-07-19]. Dostupné z: https://www.whoscored.com/
ENTWISTLE, Jake. Ryan Sessegnon. The Scouted Football Handbook: 2018 [online]. 2018, 2018(1), 32 – 34 [cit. 2018-07-19].

Scouting Football – YouTube channel (video uděleno se souhlasem)

Napsat komentář