Alphonso Davies

Na podzim roku 2016 jsem byl v USA na dovolené, abych poznal místní zvyklosti a podíval se na památky. Přitom mi samozřejmě chyběl i fotbal a tak jsem v jedné z místních restaurací koukal na zápas Vancouver Whitecaps proti Seattle Sounders. Zápas jsem sledoval asi 60 minut a v průběhu zápasu komentátoři popisovali patnáctiletého mladíka z týmu Vancouver, Alphonsa Daviese, který tam proháněl na lajně krajního obránce Seattlu a to tak, že na něj byla penalta a založil další šance. Od té doby jsem začal Daviese pozorovat podrobněji, jak po fotbalové stránce roste. Tenhle článek je právě o talentovi, který reprezentuje Kanadu a od ledna bude novým spoluhráčem Robbena, Ribéryho a jiných hvězd v Bayernu Mnichov.

The Mac Life
Zdroj: The Mac Life

Životopis:

Alphonso Boyle Davies se narodil 2. listopadu 2000 v uprchlickém táboře v Ghaně kam utekli jeho rodiče z Libérie, kde v té době probíhala občanská válka. Zhruba v pěti letech se celá rodina přemístila do Kanady. Rodina se zabydlela v Edmontonu, kde se snažila v těžkých začátcích uživit a Alphonso, jako nejstarší syn byl ,,chůvou“ pro svého mladšího bratra a sestru. Díky těmto zkušenostem se z Alphonsa stal brzy vyzrálý a spolehlivý člověk, který nemá problém převzít zodpovědnost.

zdroj SBI Soccer
Zdroj: SBI Soccer

Klubová kariéra:

Svoje první fotbalové krůčky Alphonso Davies podnikal v Edmontonu, kde hrál za místní Internationals a Strikers. Po těchto dvou štacích se Davies již přemístil do Vancouveru Whitecaps, kde posílil místní akademii. Po pár měsících a ve věku 15 let se již zapojil do předsezónní přípravy s A-týmem. Po přípravě podepsal smlouvu s Whitecaps FC 2, který funguje na bázi rezervního mužstva. Podepsal smlouvu v 15 letech a 3 měsících, jako historicky nejmladší hráč v soutěži USL. Během sezóny 2016 odehrál 11 zápasů a vstřelil 2 góly.

Po anabázi v USL se již zapojil do hlavního mužstva Whitecaps a stal se druhým nejmladším debutujícím hráčem v MLS, kdo jiný může mít prvenství než Freddy Adu. Po debutech v Canadian Championship a MLS následoval další debut v CONCACAF Champions League, kde vstřelil branku a poslal svůj tým do dalšího kola. V první sezóně za A-tým odehrál ve všech soutěžích 15 zápasů a vstřelil 1 gól.

Po první sezóně v A-týmu se okamžitě dostal do hledáčků velkoklubů z celé Evropy, ale v mužstvu Vancouveru vydržel další sezónu. Ve druhé sezóně odehrál 33 zápasů a přidal 3 góly.

Davies sice odehrál více zápasů, ale nebyl tolik platný a nebyl již kolem něj takový boom, jako v první sezóně. Měl problémy s výkonností, ale to si nechal na letošní sezónu, kde již předvedl svůj potenciál. Zatím během 21 zápasů vstřelil 5 gólů a přidal 8 asistencí, což jsou skvělá čísla na sedmnáctiletého křídelníka. V létě letošního roku se již začalo spekulovat o zájmu Bayernu Mnichov a jednání plně propukla během července. Přestup se nakonec po tahanicích ohledně konečné ceny podařilo uzavřít a z Alphonse Daviese se stane nejdražší hráč MLS v historii, protože celková suma se má i s bonusy vyšplhat na 22 milionu USD. K mužstvu mistra Německa se připojí v lednu 2019.

May 15, 2016 - USL - LA Galaxy II at Vacnouver Whitecaps FC 2
Zdroj: Liberia Sports Online

Reprezentační kariéra:

Davies, jak jsem již zmiňoval se narodil v Ghaně, kam utekla jeho rodina z Libérie a následně se přemístili do Kanady, takže si mohl vybrat za jaký stát by mohl reprezentovat. Po udělení kanadského občanství se rozhodl reprezentovat zemi, která jemu a rodině dala bezpečí a možnost se lépe rozvíjet než v Africe. Kanadu reprezentoval od svých 15 let a prošel téměř veškerými kategoriemi. Již od začátku co hrál v reprezentaci, přeskakoval kategorie a patřil mezi nejlepší hráče v každé kategorie. V červnu 2017 dostal plné občanství a mohl naplno reprezentovat i seniorský národní tým a následně v návaznosti na to byl nominován na první zápas proti Curaçao a v 16 letech se stal nejmladším reprezentantem Kanady. Jeho velká chvíle přišla, když byl nominován na závěrečný turnaj Gold Cup, který se konal v roce 2017, kde vstřelil 3 góly a stal se nejlepším střelcem turnaje, nejlepším mladým hráčem a dostal se do nejlepší jedenáctky turnaje.

Report:

Alphonso Davies je výhradně levonohý hráč, který hraje na pozici krajního záložníka z levé strany. Občas hrál i na pravé straně, ale to bylo dost zřídka. Jeho největší předností je bezesporu zrychlení a rychlost, kterou naplno využívá při svých útočných výpadech proti obráncům soupeře. Krom své rychlosti má na svůj věk silovou postavu, takže při rychlostních výpadech využívá svou sílu a to je pro hodně obránců v MLS již problém, protože v lize nemají takovou kvalitu při bránění.

Davies pozice

Další předností, která se vyvíjí u Daviese je driblink. Umí, jak běžet s míčem blízko u nohy, tak zároveň si míč předkopnout a předběhnout obránce, který ho brání. V letošní sezóně má zatím 5,4 úspěšných driblinků za 90 minut, což je solidní číslo na tak mladého hráče.

Před brankou se snaží hledat své spoluhráče v lepší pozici a má i velmi solidní první dotyk.

Nesmíme zapomenout i na jeho negativní vlastnosti. Mezi jeho slabiny patří hlavně defenzivní činnost. Sice se Davies snaží pracovat v obranné fázi usilovně a při své ztrátě míče přepíná okamžitě do obranné fáze, ale při obranných zákrocích působí naivně a špatně odhaduje situace. Změna pro Daviese bude hlavně i v rámci týmového pojetí bránění. Ve Vancouveru je zvyklý hrát na protiútoky, takže jsou spíše v bloku proti mužstvům, které mají územní převahu. V Bayernu můžeme očekávat přesný opak. Bude se muset snažit hrát spíše do zhuštěných obran a pomocí postupné kombinace se dostat do zakončení.

Alphonso Davies má před sebou slibnou budoucnost a uvidíme co ho čeká v Bayernu Mnichov a hlavně jak s ním bude samotný Bayern pracovat. Je to velká výzva, jak pro Bayern, tak především pro samotného Daviese.

Zdroje:

Alphonso Davies. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2018-08-02]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Alphonso_Davies

Miasanrot.com. Miasanrot.com [online]. 2018 [cit. 2018-08-02]. Dostupné z: https://miasanrot.com/

Scouting Football – YouTube channel (video uděleno se souhlasem)

Napsat komentář